Spela på hästar | Bäst strategier hos BettingGuide.se.se

 



Bettingstrategier för Hästkapplöpning

Detta är en sport som drar till sig alla typer av spelare, från nybörjare till de mer avancerade spelarna. På grund av detta finns det massvis av olika strategier när man ska spela på hästar. Det spelar ingen roll om man bara vill ha lite spänning i en stor kapplöpning eller om man vill tjäna rejält med pengar under säsongen. Här kommer några av de bästa strategierna när man ska spela på hästar.

Bästa bettingbonusar just nu!

Spelbolag Bonus
2000 kr i bonus! Hämta din bonus nu!
Registrera dig och gör din första insättning på 100 kr och din matchbonus på 100% kommer då krediteras till ditt konto. Du får hela 100 kr att spela med! Satsningar på 1.40 i odds eller högre räknas mot omsättningen för bonusen. Erbjudandet gäller endast nya kunder.
18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se
500 kr med låga omsättningkrav! Hämta din bonus nu!
Få 50 kr för varje 1000 kr du spelar för, upp till 500 kr gratis! Du behöver omsätta i sportsbook med odds 1,80 eller högre för att räknas till omsättningskravet för erbjudandet. Pengarna får du direkt på ditt konto, utan några som helst omsättningskrav.
18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se
Hela 2000 kr i bonus! Hämta din bonus nu!
Pengarna på kontot inom 5 minuter! Hämta din bonus nu!
Host Fastbet finns inga insättningbonusar, men dem toppar det med att ha blixtsnabba uttag! Max 15 minuter tar ett uttag hos dem. Och inte nog med det, det krävs ingen verifiering där man skall skicka massa dokument. Det räcker med att logga in med Bank ID och så är man redo!
18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se
Störst utbud på spel och höga odds! Hämta din bonus nu!
Bet 365 matchar din kvalificerande insättning med spelkrediter (upp till 1.000 kr). Vilket innebär i princip att man får ett freebet på 1000 kr att spela för. Spelet måste läggas på 1.20 som minsta odds och vinsten får man på kontot direkt, utan några krångliga villkor.
18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se

Bettingstrategi för Dutching

Det är relativt komplicerat att använda systemet för Dutching, det innebär att man uppskattar sannolikheten för olika resultat från flera lopp. Dessa balanserar man i sin tur mot olika odds, från olika spelbolag, och satsar tillräckligt mycket på olika utfall för att öka risken att alltid gå med vinst. Vinsten man gör är inte stor, men om man näst intill kan garantera en liten vinst är detta att föredra i längden. Man kan dessutom göra en ganska bra vinst (med tanke på risken) om någon av hästarna man spelat på vinner. Som man enkelt kan förstå kräver denna strategi att man analyserar många lopp och hästar, vilket är ett enormt arbete. Strategin är till för de som vill ha en, näst in till, garanterad vinst även om denna är liten.

Att satsa på Dutching började ursprungligen i 1930-talets New York och användes mycket flitigt av gangsters. Det utnyttjades första gången av gangstern Ducth Schultz när han slog sig samman med det matematiska bokföringsgeniet Otto Berman. Berman använde sitt kunnande om hästar och oddsen för att räkna ut vilka hästar man skulle spela på, och hur man näst intill kunde garantera en vinst. Detta system gjorde det möjligt att han kunde spela på hästar han trodde skulle vinna ett lopp, och oavsett vilken häst som vann skulle han få en vinst som täckte mer än insatsen. Med oddsuträknare och spelkalkylatorer på nätet kan man kanske behöva lite tid och koncentration. Dock behöver man inte vara ett matematiskt bokföringsgeni för att få saker att gå åt rätt hall när man ska spela på trav och galopp.

Så i princip är iden “att dela risken för förlust mellan ett x antal hästar, genom att satsa på mer än en häst per lopp”. Även om Dutching i hög grad maximerar vinstchanserna är det inte helt garanterat att man går plus. Om en helt otippad häst skulle överraska och vinna, då har man förlorat alla sina pengar.

Hur fungerar det?

Det enda sättet man kan lyckas med Dutching är när man hittar Under-rundan till skillnad från Över-rundan, men hur kan man beräkna detta?

Låt oss säga att loppet är fokuserat på två hästar, Crown Walk mot Catterick. Då ska man leta upp oddset hos olika spelbolag på respektive häst att vinna. Om vi antar att Crown Walk har 2.10 i odds hos Betsafe och Catterick har 1.80 hos William Hill, då kan man enkelt räkna ut om det är en Över-runda eller en Under-runda.

Uträkning går till på följande vis:

► 1 / oddset hos 888sport x 100 + 1 / oddset hos William Hill x 100

► Så för att ta fram procentsatsen räknar man enligt följande mall:

 (1 / 2.1 x 100) + (1 / 1.8 x 100) = 47.6% + 55.5% = 103.1%

Eftersom totalen är över 100% kommer man att förlora 3.1% av den totala insatsen om man spelar på båda hästarna med dessa odds. Detta betyder att det är en Över-runda och Dutching fungerar inte med sådana odds.

Om vi letar någon annan stans efter odds, kan man finna att, trots att 888sport fortfarande har 2.10 i odds för Crown Walk, erbjuder Ladbrokes 1.95 i odds för Catterick, så vi kan återigen försöka se hur detta kommer att påverka resultatet.

(1/ 2.1 x 100) + (1 / 1.95 x 100) = 47.6% + 51.3% = 98.9%

Eftersom summan är under 100%, kommer vi, om vi spelar på båda hästarna med dessa odds, att göra en vinst på 1.1% oavsett vem som vinner. Så om vi sätter 1000 kr på Crown Walk och 1076,9 kr på Catterick kommer vi att göra en garanterad vinst på 23,1 kr. Detta kan tyckas vara lite, men om man arbetar med större siffror och fortsätter att använda systemet är det garanterad vinst. Du måste verkligen ha koll på de spelbolag som erbjuder bäst odds om du vill att denna strategi ska gå din väg.

Mer än ett lopp för 2 hästar

När man ska spela på trav och galopp är där dock mer än 2 hästar per lopp, så hur gör man då? Jämfört med strategier för fotboll och tennis så är det inte en 50/50 chans. I stället för att täcka båda / alla möjligheterna väljer man utfall som man tror är möjliga men man spelar inte på riktiga outsiders. Detta innebär att man riskerar att förlora hela insatsen, dock är risken mycket låg.

Låt oss ponera att det är ett lopp med 10 hästar, och man har totalt 300 kr att satsa. Man kan till och med sprida dessa 300 kr över exempelvis 6 olika hästar, alla med odds mellan 4.00 och 11.00. Om man sprider sin insats enligt Dutchnings-systemet kommer man göra en vinst på mellan 17,7 kr och 18,4 kr. Sannolikheten att detta ska inträffa är 94.34% vilket i sin tur innebär att satsningen knappt bär med sig någon risk.

För och nackdelar

Fördelarna med systemet är ganska uppenbara. Man maximerar sina chanser att göra en vinst på varje lopp man satsar på. Ju färre resultat som har en sannolikhet att vinna desto bättre. Eftersom detta betyder att man kan sprida sina satsningar över ett mindre antal hästar och då gå med större vinst. Hittar man ett lopp där man tror att endast två hästar han en chans att vinna, då kan man använda denna strategi för att satsa på båda hästarna och gå med vinst oavsett vilken som vinner.

Den största nackdelen med denna typ av system är den låga vinsten man får jämför med en vanlig satsning, ju mer man sprider pengarna desto mindre blir utbetalningen. Om man satsar på tre hästar kan ju bara en häst vinna. Detta innebär givetvis att man förlorar insatsen på de två som inte kom först.

Vill man testa på Dutching måste man ha ett konto hos mer än ett spelbolag – i bästa fall har man konton hos 5 spelbolag (om detta är möjligt). Det här är en metod som ger en låg vinst men en hög effektivitet. Även om vissa bettingsidor riktar sig mot de som spelar för nöjets skull kan de även inse vad du har i görningen och då sätta begränsningar på ditt konto. Så se till att öppna alla konton på rätt vis, med korrekt information. Sätt dig ner och lägg upp en plan på hur du ska sprida dina satsningar. Det är först nu du är redo att börja betta och sakta se pengarna trilla in på kontot.

Strategi för ‘Laying a horse’

Tittar man på strategier för att spela på hästar kan det uppenbara vara att satsa på favoriten eftersom detta är hästen som har störst chans att vinna. Laying favoriten vänder denna idé upp-och-ner och ändrar de sätt vi kan tjäna pengar på, på en favorithäst i ett lopp.

I ett lopp med 10 hästar är det, som man kan tro, mycket enklare att hitta en häst som förlorar än en som vinner – oddsen är i ens favör. När man ska välja en vinnande häst, med så många att välja mellan och så många olika faktorer att ta hänsyn till för alla hästar, kan det vara svårt och överväldigande att på ett korrekt vis . Vad som är bra med laying är att man väljer en häst och beslutar om den kommer att vinna eller ej. Då bestämmer man sig om man vill satsa på att hästen förlorar (lay the horse) eller inte.

Att agera spelbolag

När man ska spela på hästar är idén med “laying a horse” enkel. Man satsar på hästen som ska förlora. Dock satsar man inte på att den ska förlora, utan man tar sig rollen som spelbolag och om den vinner får man betala vinsten. Antag att det finns en favorit, Hot Thursday, som har 7 i backer’s odds. Om man lägger honom (“lay him”) med en insats på 100 kr, kommer man, om han vinner loppet, att förlora 600 kr (100 kr x 7 – 100 kr). Om han förlorar loppet, som man förutspått, vinner man 700 kr (600 kr risk + 100 kr insats). De flesta spelbolag beräknar automatiskt vad vinst och förlust kommer att bli när man satsar sina pengar.

I princip har varje lopp en vinstfavorit. Det viktigaste innan man funderar på att betta “laying a race”, är att besluta om det här är en stark eller en svag favorit. Förvånansvärt är att 2 av 3 favoriter kommer att förlora loppet. Det betyder emellertid inte att man ska lay-spela varje favorit, utan man måste välja noggrant.

Betta förlust på en svag favorit

Man kan normalt hitta en svag favorit då dess vinstodds tenderar till att vara under 3.0. Störst sannolikhet att hitta en svag favorit är på helgen. Detta är eftersom spelare oftast vill få en snabb vinst, och därav väljer favoriten vilket gör att hästens odds blir lite felsatta. Om man känner till situationen och känner till hästarna väl kan man eventuellt upptäcka när spelbolaget uppskattat vinstchanserna felaktigt. Om man vill välja en svag favorit måste man antingen veta mer än marknaden eller förstå hur marknaden fungerar. När man bettar förlust på en svag favorit är det bästa sättet att fokusera på ett lopp per dag, speciellt om man känner till banan, eller har studerat den.

Att komma på om hästen är svag

Det finns ett par saker att ha i åtanke när man analyserar de olika favoriterna. Innan man ska spela på hästar måste man göra en ordentlig analys, saker som är bra att ha i åtanke är; senaste löptider, hästens placeringar i tidigare lopp, hästens banform, hur jockeyns/kuskens form ser ut, tränarhistorik, längdform samt oddsen i förhållande till resterande favoriter.

De flesta som bettar förlust på hästar satsar gärna på lopp med fler än sju hästar. Det är för att det är större chans att spelbolagen gör små misstag som vi spelare kan dra nytta av. Ett litet fel kan vara tillräckligt för att möjligheten att betta förlust på en svag favorit ska dyka upp.

Ett annat sätt man kan hitta en svag favorit är att undersöka de hästar som är favoriter men har fått ett lågt odds på sig. Hittar man en häst som har liknande odds i tidigare lopp och även förlorat dessa lopp kan det vara en riktigt bra häst att spela förlust på.

Den falska favoriten

Den falska favorithästen är ett helt annat koncept än en svag favorit. Det här är en häst som felaktigt blivit favoritklassad av spelbolagen. Detta gör spelbolagen för att lura spelare som alltid satsar på favoriten utan att analysera dess bakgrund. Man kan oftast hitta falska favoriter i mindre lopp under veckodagar, till skillnad från de stora loppen man hittar på helgen.

Att spela på att en favorit ska förlora är en mycket populär strategi när man ska spela på hästar, och när den görs på rätt sätt kan den vara rejält lönsam. Gå dock inte ut och spela på att en vilken favorit som helst ska förlora. Likt alla andra strategier kräver denna även en ordentlig analys. Det finns givetvis en risk att favoriten vinner. Trots detta är utbetalningen om hästen förlorar definitivt värt risken.

Värdebaserad strategi när man ska spela på hästar

Det har ingen betydelse om man spelar på en vinnare eller någon annan marknad. Den bästa strategin när man ska spela på hästar är just denna. Strategin innebär i korthet att man ser till att alla satsningar man gör ger ett bra värde. Många som spela på trav och galopp satsar oftast på favoriten. De tror att höga odds är ett bra värde och låga odds är ett dåligt värde. I de flesta fall är detta en stor myt.

För att komma fram till om det finns ett värde i oddset måste man jämföra oddset med sannolikheten för att utfallet sker. Om man hittar en häst med oddset 9.00 verkar det ju riktigt bra, satsar man 100 kr kan man ju vinna 800 kr – mer än okej. Om sannolikheten för att hästen vinner är låg kan vi enkelt förstå är värdet i detta odds ganska dåligt.

Vi säger att vi hittat en annan favorit med ett odds till 2.00 är detta ett mycket bra värde, trots att man bara dubblar sin insats. Om hästen näst intill är garanterad att vinna, säg med en sannolikhet på 90%, är detta ett riktigt värdefullt odds.

Vare sig man satsar på en favorit med ett lägre odds eller en med högt odds, är det mycket lättare att göra pengar om man har koll på värdet i oddsen. Hemligheten är att studera både häst och bana. Man kan då komma fram till vilken häst som ger det bästa värdet genom att studera oddsen och sannolikheten att det inträffar. När man gör detta på rätt sätt kan man ganska enkelt tjäna riktigt bra med pengar genom att spela på hästar.

Båda sätten-strategi för hästkapplöpning

Man kan spela på två sätt samtidigt när man spelar på hästar. Som föregående, att spela på favoriten och man kan samtidigt spela på att en häst ska placera sig. Att satsa på att hästen ska placera sig innebär i all enkelhet att hästen hamnar etta, tvåa eller trea beroende på hur stort loppet är. Har det mellan 1-4 hästar kan man inte spela på placering. Har loppet istället 5-7 hästar kan man spela på att den placerar sig etta eller tvåa och då få 25% av vinnaroddset. Om loppet har 8 hästar eller fler kan man spela på att hästen placerar sig på första, andra eller tredje plats som då ger 20% av vinnaroddset.

I större lopp som innehåller 12-15 hästar kommer första, andra och tredje plats ge 25% av vinnaroddset. Sist men inte minst, i ett lopp med 16 hästar eller fler är man kvalificerad till vinst om hästen du spelat på placerar sig på första, andra, tredje eller fjärde plats och få en utbetalning på 20% av vinnaroddset.

Låt oss ta ett exempel:

► Om hästen vinner:

Loppet vi spelar på innehåller 12 hästar. Vi lägger 100 kr till oddset 11.00 för vinst och 100 kr till oddset 2.27 för placering.

Din häst vinner och du får då 1100 kr för att den vann och då även 350 kr för att hästen placerade sig. Den totala utbetalningen hamnar alltså på 1450 kr.

► Om hästen hamnar på andra eller tredje plats:

Vi satsar som i ovanstående exempel 100 kr på att hästen vinner till oddset 11.00, och 100 kr på att hästen placerar sig.

Hästen vi satsat på går jämsides med en annan men tappar lite fart precis när de går över linjen och hamnar på andra plats. Då har vi förlorat 100 kr på vinnarsatsningen men vunnit 350 kr på att hästen placerade sig. Då blir den totala vinsten 150 kr om vi drar bort den ursprungliga insatsen på 200 kr.

Att dra fördel av spelbolagen

Rutinerade spelare vet att det inte är till spelbolagets fördel när man både spelar på vinst och placering. Detta är en sak som ofta utnyttjas av de som känner till det. Spelbolagen vill ju alltid att oddsen ska vara till deras fördel, vilket ofta är fallet. Trots detta kan man hitta en svaghet hos spelbolagen när man spelar på vinnaren samtidigt som man spelar på att hästen placerar sig topp 3. Man hittar ofta värdefulla satsningar på båda sätten när loppet har en stark favorit. Dessa lopp har oftast en andra och tredje favorit som då har en mindre chans att vinna. Mest troligt kommer dessa hästar placera sig på andra eller tredje plats. I dessa fall har man, med undantag av favoriten, på resten av fältet höga odds. Dessa är spelbolagens mardrömmar – men varför?

Att få fördelaktiga odds

Spelbolag kan inte sätta odds på placering som skiljer sig från vinstoddsen. Så om en stark favorit har 1.60 i odds, så kan 2:a-favoriten ha runt 5.00 i odds. Tredje-favoriten kan till och med ha odds så höga som 11.00. Givetvis är favoriten en lågoddsare, men 2:a-favoriten har relativt vettiga odds med 5.10. Så om det är ett lopp med 9 hästar kommer oddsen man får om hästen placerar sig att vara 20%. Man får då ganska hyggligt odds på 1.80 om den placerar sig, vilket är högst troligt.

Om man spelar på en betting exchange där plats och vinnarodds kan vara separata kommer man troligen att få runt 1.45 i odds. Så vi kan se att 1.80 i odds kan vara ganska bra värde för pengarna. Man kan hitta en häst med 69% chans att placera sig för samma pris som en som har 55% chans.

Att satsa på båda sätten är en mycket bra strategi för att spela på hästar om man vet vad man gör. Man behöver undersöka oddsen för favorithästarna i loppet. Om man vet vad man gör kan man hitta svagheter i spelbolagens oddssättning och utnyttja det. Att utnyttja spelbolaget är en perfekt strategi när man ska spela på hästar.

Poäng-strategi när man ska spela på hästar

En annan strategi när man ska spela på hästar, hjälper en att öka vinstchansen genom att välja vinnaren med ett poängsystem. Här bedömer man de bästa hästarna. Man kan använda detta system för att hitta hästar som är i sin bästa form. Poängsystemet fungerar så här:

Man behöver bedöma hästens 3 senaste lopp. Detta ger en indikation om dess nuvarande form:

5 poäng för varje vinst, 3 poäng för varje 2:a-placering, 2 poäng för varje 3:e-placering och 1 poäng för varje 4:e-placering.

Sedan lägger man till poäng enligt följande system:

► 2 poäng om den har vunnit loppet

► 3 poäng om den vunnit på distans

► 4 poäng om den vunnit lopp och distans

► 2 poäng om den har varit en slagen favorit

► 3 poäng om hästen är en av de 3 första i vadslagningen

Totalt antal poäng som en häst kan ha i detta läge är 24.

När man väl fått fram poängen lägger man till hästens Racing Post Rating.

Slutligen lägger man till en poäng baserad på oddset hästen givits för det specifika loppet.

Odds Poäng
Jämna 23 poäng
2.10 21 poäng
2.25 20 poäng
2.38 19 poäng
2.50 18 poäng
2.63 17 poäng
2.75 16 poäng
3.00 15 poäng
3.25 14 poäng
3.50 13 poäng
3.75 12 poäng
4.00 11 poäng
4.50 10 poäng
5.00 9 poäng
5.50 8 poäng
6.00 eller längre 7 poäng

Har du hittat en vinnare?

Alla poängen adderade ger en poängsumma för loppet. Detta borde vara en bra indikator på vilken häst som har störst chans att vinna.

Ett exempel på detta system kunde vara:

► 4.30 på Newmarket – Rule the World

► Han får 19 poäng för sin form

► Lägg till RPR (Racing Post Rating) på 79

► Hans odds är 2.20 (21 poäng)

► När man lägger samman allt får han en poängsumma för detta lopp på 119