Ansvarsfullt spel | Hitta rätt hjälp hos BettingGuide.se.se

 Spelproblem

Har du ett spelproblem?

Ta första steget för att återhämta dig från ett spelberoende

Här går vi igenom de vanligaste kännetecken i ditt liv när det kommer till spelproblem, och vilka åtgärder du kan ta för att besegra ditt problem och få en bättre livskvalitet, mer hälsosamma relationer, mer kontroll över dina tillgångar, mindre stress och oro angående konsekvenserna som är associerade med ditt beroende, och förhoppningsvis få hjälp i att förstå och tackla dina undermedvetna känslor som kan vara anledningen till ditt uppförande när det gäller online gambling.

Många av sakerna vi njuter av i livet kommer med en risk av ett beroende. Alkohol, rökning, socket, shopping – listan är oändlig, på grund av tillverkningen av hormonen dopamin. Gambling är ett annat beteende som också kan vara beroendeframkallande, och eftersom internet även kan bli ett beroende, online gambling är stort hot när det kommer till beteendeberoende. Med det växande antalet spelbolag, om du tror att du lider av ett spelberoende, då är det viktigt att du tar åtskilliga åtgärder för att undvika frestelsen som kommer varje gång du öppnar en webbläsare.

Du vet förmodligen redan om du är en person som lätt blir beroende eftersom du generellt sätt tar det ett steg längre när det gäller njutning. Du överkonsumerar, om du spenderar med än du har råd med när du shoppar, om det är alkohol i glaset varje kväll, då är detta något du bör vara medveten om.

Identifiera om du har ett spelproblem

Det finns vissa typer av beteende som kan hjälpa dig urskilja om du har ett spelproblem. Ta god tid och gå igenom listan och ta reda på hur många av punkterna som du känner igen dig på. Om du kan relatera till ett par av dessa tecken, då är risken stor att du lider av ett spelproblem. Det är mycket viktigt att du är fullkomligt ärligt; att känna igen och ställa diagnos på problemet är första steget i att återhämta sig.

 Beteende att hålla utkik efter:

 Se efter hur många av dessa beteenden du känner igen hos dig själv.

 Spenderar mer pengar på spel än du planerat.

 Blir lätt irriterad om något stör dig när du spelar.

 Jagar dina förluster, försöker vinna tillbaka pengarna du förlorat.

 Förlorar tidsperspektiv och spelar längre än du planerat.

 Berättar inte sanningen för personer i din närhet.

 Väljer spel före vänner, familj och arbete.

 Slutar inte när du är på topp, fortsätter spela till pengarna är slut.

 Har starkt förtroende att du kommer vinna stort.

 Tycker att du förlorade för att du inte spelade bra nog.

 Spenderar med tid på att spela än du tänker på att spela.

 Måste spela med högre insats för att det ska bli spännande.

 Spenderar mer på spel än du berättar för dina vänner.

Förnekelse är ett stort problem

Du utvecklar inte ett spelproblem med vilja; det är inte någonting som du aktivt väljer. Beroende är ett undermedvetet beteende; och det behövs ofta mer än ren illvilja att överkomma sitt beroende. Att bara vilja dra ner på sitt spelande räcker oftast inte. Det är bara när du accepterar och erkänner att du har ett beroende som du har möjlighet att hitta rätt resurser för att börja hantera det. Om du kan säga högt för dig själv ”Jag har ett spelproblem”, då är börjar du acceptera ditt beroende. Det får dig att må bättre. Även om det inte får dig att må bättre, ska du ändå vara stolt över dig själv att du är medveten om ditt problem och vidtagit dem första stegen att bli kvitt med ditt problem.

Hur kontrollerar du ditt spelproblem?

Detta är stegen du kan ta till hjälpt för att kontrollera dina vanor att spela. Se till att gå igenom stegen grundligt om du tror att detta är något du kan hantera på egen hand. Om du inte känner att detta är fallet, då kan du gå direkt till sektionen ”Fråga om Hjälp” nedan.

1) Bespara dig själv skammen att du associerar dig med detta problem. Skam kan vara en känsla som är försvagande och detta är oftast vad som stoppar folk från att ta dem första stegen för att bli kvitt sina problem. Ring till en lokal rådgivare och börja förstå hur du bäst går tillväga för att hantera denna konsumerande känsla. Det kan också hjälpa att ha en ”säker” person som du kan diskutera detta problem med, för att försäkra dig om att du är ansvarig under hela din återhämtning.

2) Spelbolag online kan ofta ge dig möjligheten att sätta dina egna gränser för hur mycket du kan spendera. du har möjligheten att instruera sajten i att stänga ditt konto för att förhindra dig från frestelsen i dina svagaste ögonblick.

3) Om du känner att du inte kan sluta tänka på spel, även efter ditt konto är stängt, eller om du helt enkelt letar upp nya sajter där du kan registrera dig, då måste du handla i ordning till vad som faktiskt gör att du kan sätta in pengar på ditt konto. Det tredje steget är att blockera dina kreditkort, stänga dina betalkonton, du kan även fråga din säkra person att ha kontroll över dina tillgångar tills du är i kontroll över dina spelvanor.

4) Försök förstå vilka humör eller händelser som leder dig till online gambling. Var det för att du var uttråkad? Ångest? Sorg? Bortstött? För att känna välbehag måste du hitta andra aktiviteter att sysselsätta dig med, om du känner att den känslan dyker upp, kan du aktivera dig med andra aktiviteter.

5) Om stegen ovan inte fungerat för dig och du börjar inse att du inte kan kontrollera ditt problem, är sista steget att fråga någon om hjälp.

 

Fråga efter hjälp

Om du tror att ditt problem är så pass stort att inte kan hantera det på egen hand, då finns det flera olika grupper och organisationer du kan kontakta för att få hjälp under processen att få kontroll över ditt spelproblem så det inte slutar med att det förstör ditt liv.

Kom alltid ihåg att du inte är ensam.

Det finna många människor som till fullo förstår ditt problem som verkligen kan hjälpa dig. Till exempel kan du kontakta gruppen ”Gamblers Anonymous” nära dig. Det är bara att ringa för ett snabbt samtal. Vem vet, kanske det förändrar ditt liv.

Att du ens funderade att gå in på denna sida betyder ju faktiskt att du ska vara stolt över dig själv att du är redo att ta det första steget i att ta kontroll över ditt beroende, bara genom att erkänna att du har ett problem. Därefter måste du ta ett beslut och ringa ett av numren vi listat nedan så du kan få tillbaks kontrollen över ditt liv. Kom ihåg att det finns absolut ingen skam i att erkänna att du har ett problem för att sen be om hjälp; det är det mest belönande beslut du kan ta, för dig själv och även för dom i din närhet, att be om professionell hjälp.

 Nedan finner du kontaktinformation till organisationer som vet hur dem på bästa sätt ska hjälpa ditt att bli kvitt med ditt spelberoende:

 Anonyma Stödlinjen: 020 – 22 00 60

 Stödlinjen: stodlinjen.se 020 – 819 100

 Spelberoende Gruppen: spelberoendegruppen.com 072 – 366 76 76

 Gamblers Anonymous: ga-sverige.se

 Spelberoendes Riksförbund: spelberoende.se

Sportsbetting online är kul, men gambla aldrig med ditt eget välmående och välmåendet hos personerna som står dig nära, eftersom även dom kommer påverkas av ditt beroende. Du kan ta kontroll över ditt liv och försäkra dig om en bättre framtid för dig och dina närstående.