Vad betyder den svenska spellicensen för dig som spelare? |

 Nyheter

Vad betyder den svenska spellicensen för dig som spelare?

Den svenska spellicensen träder i kraft den första januari 2019. Alla spelbolag som vill bedriva spel på den svenska marknaden kommer nu att behöva en svensk licens. Under hösten har spelbolagen kunnat ansöka om sin svenska licens hos Lotteriinspektionen och det har rasat in ansökningar. Hur kommer den nya spellicensen egentligen att påverka oss spelare? Det finns många frågor och vi på Sportsbettingsverige.se har samlat all viktigt information om den svenska spellicensen.

Vilka spelbolag har fått beviljad licens?

Den första augusti öppnade ansökningstiden då spelbolag kunde börja ansöka om sin svenska licens hos Lotteriinspektionen. Sedan dess har flera spelbolag ansökt och många av dessa har redan fått beviljad licens. Redan den första augusti var det hela 19 spelbolag som ansökte om sin svenska spellicens. Om ett spelbolag beviljas svensk spellicens, kan denna högst gälla i fem år. Några av spelbolagens licenser kommer gälla i mindre än fem år, detta kan bero på att spelbolagen tidigare brutit mot regler och därför ska kontrolleras mer regelbundet.

Nedan kan du se några av bolagen som fått beviljad licens

  • Bet365
  • Betsson
  • Nordicbet
  • Unibet

lotteriinspektionens hemsida kan du se samtliga spelbolag som fått beviljad licens.

Kommer vinsterna fortfarande vara skattefria?

Något som oroar många spelare är huruvida vinsterna man gör på spelbolag fortfarande kommer vara skattefria. Idag kan man spela skattefritt på spelbolag inom EU och det är väldigt förmånligt för oss spelare. När den svenska spellicensen träder i kraft kommer vinsterna fortsatt att vara skattefria. Skillnaden från den maltesiska licensen som de flesta spelbolagen har idag, är att spelbolagen nu kommer vara tvungna att betala skatt till den svenska staten. Spelbolagen som opererar på den svenska spelmarknaden kommer från och med den första januari att betala 18% skatt till Sverige. Att vinsterna fortfarande kommer vara skattefria är väldigt förmånligt för oss spelare.

Kommer spelbolagen att erbjuda bonusar?

Något som många spelare uppskattar är spelbolagens bonusar. Många spelbolag erbjuder en hel uppsjö av bonusar så du som spelare kan välja den bonus som passar just dig och ditt spelande. När den nya spellicensen träder i kraft 2019 kommer det ske lite ändringar kring hur bonusar får erbjudas till spelare. Spelbolagen kommer efter att licensen trädes i kraft den första januari 2019 endast att få erbjuda en bonus per spelare. Du kommer alltså att få en välkomstbonus men sedan blir det inga fler bonusar. Det ska bli intressant att följa hur spelbolagen går till väga i bonusfrågan och om det finns något sätt att kringgå bonusregeln.

Spelbolagens marknadsföring

Spelbolagens marknadsföring kommer att bli allt mer relgerad från det att den svenska spellicensen träder i kraft. I lagförslaget står det: “Vid marknadsföring av spel till konsumenter ska måttlighet iakttas”. I nuläget är reklam för spelbolag nästan det enda man hör och ser, detta är något man vill ändra på. För att få marknadsföra sig i medier som omfattas av den svenska radio- och TV-lagen kommer man att behöva den svenska spellicensen. Detta medför att endast de seriösa spelbolagen kommer få marknadsföra sig.

Åldersgräns för marknadsföring

Enligt svensk lag är det lagligt att spela på nätet från det att man fyllt 18 år. Åldersgränsen för spel är inget som kommer ändras i den nya svenska spellagen. Åldersgränsen för exponering av marknadsföring är inte samma. Konsumentverket har fastställt att man som spelbolag inte får rikta sin reklam till personer under 25 år. Man är som ung känslig för påverkan och det innebär att det finns större risk att hamna i ett spelproblem.

Ansvarsfullt spelande

Ansvarsfullt spelande är något som verkligen tas på allvar och en punkt som Lotteriinspektionen vill förbättra med den svenska spellicensen. Lotteriinspektionen vill att spelbolagen ska byta tillvägagångssätt och att en mer personlig ställning tas. Ansvarsfullt spelande är väldigt viktigt och spelproblem kan drabba alla. Det är väldigt viktigt att en potentiell problemspelare får hjälp med sitt spelande i ett tidigt skede. En viktig del i den nya spellagen är ett nationellt avstängningssystem där du som spelare kan stänga av dig själv från samtliga spelbolag. Målet är att ingen spelberoende ska kunna komma åt spel. Spelberoende drabbar inte bara den egna individen utan även dess omgivning. Spel ska alltid ses som underhållning och med rätt regler kan man försäkra att spel är lika kul för alla spelare.

Spelpaus.se

Spelpaus.se är det nationella avstängningssystem som kommer lanseras vid årsskiftet, när den svenska spellicensen också träder i kraft. Lotteriinspektionen, som 2019 byter namn till Spelinspektionen, kommer ansvara för spelpaus.se. Spelpaus.se kommer att kunna hjälpa dig som spelare att minska ditt spelande och är ett väldigt bra hjälpmedel. Hos spelpaus.se kan du som spelare stänga av dig från samtliga spelbolag på nätet under en viss tid eller tills vidare. Spelbolagen ska alltid kontrollera att du som skapar ett konto inte är avstängd från spel och det gör de genom spelpaus.se. Om du stänger av dig på spelpaus.se kommer du även inte att få direktreklam som rör spelbolag.