Nyheter

Liverpool FC – Trä till Betong

En snabb titt i backspegeln och vi ser att under den fina säsongen 13/14, när titeln var ytterst nära att hamna på Anfield, då släppte Liverpool in hela 50 mål , något som även upprepades följande två säsonger (52 och 50).

Klopp insåg att denna del behöver förbättras om det ska finnas en chans att vara med och slåss om den ädlaste medaljen, en seger i Premier League, något fansen längtat efter i snart trettio år. Det var dags att fokusera på förstärka försvaret och försvarsspelet. Inför säsongen 16/17 hämtade klubben in Klavan, Matip och Karius, spelare som skulle passa in och förstärka laget direkt. Detta tillsammans med en ökat fokus på att försvara fasta situationer gav en förbättring, det blev ”bara” 42 mål på minus kontot och som belöning fick man en Champions League plats.

Klopp var inte nöjd, fansen var inte nöjda, därför var besvikelsen stor när Klopp och klubben misslyckades att göra klart med Van Dijk sommaren 2018. Målen fortsatte att rassla in under hösten och glädjen var därför enorm, när det i Januari blev officiellt att Liverpool och Southampton, slutligen enats om en rekordsumma för den holländska giganten, Virgil Van Dijk. Hans inträde in i laget och en mer kontrollerad press, gav ett imponerande facit, med endast nio insläppta mål under vårens sista fjorton matcher. Detta kryddades ytterligare sommaren 2018, då Allison Becker, en av världens bästa målvakter, köptes in från Roma.

Klopps betongmur

Klopp har med detta lyckats skapa en betongmur framför eget mål, den stora nyckeln är förstås den store ledaren i mittförsvaret, Van Dijk och hans förmåga att styra. En annan nyckel är den enorma utvecklingen på dem unga försvararna, Gomez som blivit en mittback av yttersta toppklass i ligan, ytterbackarna Robertsson o Alexander Arnold till två av ligans bästa och dessutom är alla tre under ständig utveckling och blir bara bättre.

Spelsättet har också förändrats, pressen är lika hård men har flyttats tillbaka ca trettio meter i planen. Det är inte heller samma galna ”full fart framåt” vid varje bollvinst, utan en mer kontrollerad spelstil med mer bollinnehav som en del i försvarsspelet. Här hittar vi även dem två stora svagheterna, viljan att spela sig ur varje situation, blir en risk när spelarna blir för naiva och glömmer värdera situationerna. Den andra svagheten är avsaknaden av en kreativ spelfördelare, när bollinnehavet är en del av försvarsspelet och man tvingas möta ett tillbakadraget försvar , då tappar man sin förmåga att hitta vägar genom motståndarnas linjer och riskerna för att få kontringar emot sig blir ett hot.

Klopp har fått ordning på försvarsspelet i Liverpool, med sina värvningar, med förändringar i spelsättet och genom individuell utveckling. Det rangliga bygget i trä har förvandlats till stenhård betong, den förvandlingen är nyckeln till titeln.

Fansen hoppas, truppen tror, på den efterlängtade ligasegern, en seger som efter lång väntan ska placera pokalen i prisskåpet på Anfield Road.

För det är anfallsspelet som vinner matcher, men det är försvarsspelet som vinner titlar.

 

Denna gästartikel är skriven av Håkan Hellberg i samarbete med den största Facebook gruppen för Liverpool fans i Sverige. Blir gärna medlem där och kommentera artikeln.

 

Speltips och dagliga rekar hittar du här! Besök gärna även vår Facebookgrupp så att du inte missar någon uppdatering.