Go hard or go home med Colin Hendry - Var är Premier League-klubbarna idag? |

 Nyheter

Go hard or go home med Colin Hendry – Var är Premier League-klubbarna idag?

Om vi tittar tillbaka på tiden då Colin Hendry var aktiv, ser vi klart att Premier League ser mycket olik ut. Många lag som tidigare var med i toppstriden har nu rasat ner i lägre divisioner. Såklart finns många lag kvar i Premier League, men resten? Var är dom nu? Colin Hendry går igenom var ligans klassiska topplag är nu och inleder med laget som han vann ligan med 1994 – Blackburn Rovers.

Blackburn Rovers

Colin Hendry minns glädjen med att vinna Premier League med Blackburn Rovers 1994. Men, det är solklart att klubben inte är vad de en gång var – så vad hände egentligen och varför?

Hendry säger: “Blackburn var en symbol för det perfekta exemplet på en klubb från en liten stad som blev satta på kartan av en lokal affärsman. Han körde in pengar i klubben, vann ligan och gav fansen mer än vad de kunde drömma om.”

När den stora supportern och affärsmannen Jack Walker tog över klubben, låg Blackburn på 19:e plats i andradivisionen. Pengarna som kom in var till stor hjälp för klubben. Men som Hendry säger: “Oftast när detta händer, att stora pengar pumpas in i en klubb, så investeras merparten i att köpa de bästa spelarna och en riktigt bra tränare. Blackburn valde en annan väg, man köpte spelare, utvecklade dem och sålde dem vidare för mer pengar. De investerade också stora pengar vid sidan av planen – tränarstaben, manager och allt som kan tänkas behövas för klubben. De investerade i klubben och inte bara i spelare. Blackburn köpte Alan Shearer för 3.5 miljoner pund och sålde honom för 15 miljoner; köpte Chris Sutton för 5 miljoner och sålde för 10 miljoner – och köpte mig för 25 000 och sålde mig för 3 miljoner.

Tränaren

Ett av de första stegen som togs, var att tillsätta Kenny Dalglish som ny tränare i oktober 1991. Detta var en bidragande faktor i att Rovers säkrade uppflyttning till Premier League säsongen 91/92 – vilket var första gången på 26 år som Rovers skulle spela i Premier League.

“En av de största investeringarna Blackburn gjorde var köpet av Alan Shearer för rekordsumman 3.5 miljoner pund. Med investeringen gick de inte bara upp till Premier League, utan etablerade sig också i toppen – Blackburn kom fyra 92/93, tvåa 93/4 och vann ligan 94/95. Men efter det gick det lite snett”

Dalglish blev flyttad till sportchef och tränarrollen gick till hans assisterande tränare, Ray Hartford. Blackburn inledde säsongen svagt och låg på den nedre halvan under merparten av säsongen – laget slutade också sist i sin grupp i Champions League.

Säsongen efter såg ännu sämre ut inledningsvis och Hartford sparkades. Blackburn lyckades inte få in en stabil tränare men löste förnyat kontrakt i Premier League till slut. Inför nästa säsong investerade klubben i ännu en högklassig tränare, Roy Hodgson, som lyckades rädda klubben under en tid. Men, efter svaga resultat under säsongen 98/99 sparkades Hodgson och ersattes av Brian Kidd – Men det kunde inte rädda Blackburn och laget åkte ur Premier League efter säsongen.

Från bra… till dåligt… till ännu sämre

Under 2000-talet såg vi en liten uppsving för klubben. Inledningen var jobbig och laget var nära på att ramla ner till Division 2, men räddades av tränaren Graham Souness. År 2000 dog Jack Walker, och väl passande, tog sig Blackburn tillbaka till Premier League samma år. I samband med uppflyttningen fick klubben mer pengar och gjorde en del värvningar, exempelvis Andy Cole för 8 miljoner euro. Det gick bra för för klubben under en lång tid och Blackburn vann Football League Cup. Men, de stora problemen kom när klubben såldes till det Indiska företaget V H Group i 2010. Hendry säger “Köparna verkade sköta klubben som en “franchise”, de trodde inte att klubben kunde bli nedflyttade och det var där det gick fel.”

De nya ägarna sparkade tränare Sam Allardyce och ersatte honom med Steve Kean. Året efter noterades klubben för en förlust på strax över 18 miljoner euro och Blackburn åkte ur Premier League efter 11 år i högstaligan. Trots att man försökte ta sig tillbaka, misslyckades man igen och klubben åkte ner ännu ett snäpp.

På väg tillbaka

Det ser bra ut till slut och Blackburn är på väg tillbaka. Efter endast en säsong i tredjedivisionen tog Rovers steget upp till Championship. Just nu ligger Blackburn på 14:e plats i Championship och jobbar med siktet inställt på Premier League. Under tränaren Bradley Dack är de starka. Det är en lång resa tillbaka men varje litet steg i rätt riktning räknas.

Sunderland

Sunderland är ett annat lag som Hendry nämner bland lagen som spenderat lång tid på toppen av engelsk fotboll men tappat formen och rasat i tabellsystemet. Men hur och varför?

Sunderland har rasat två snäpp i tabellsystemet och supportrarna liger. Detta är ett lag som har haft en svår tid, och har varit mycket upp och ner. Efter att ha varit inne och utanför Premier League, tog sig klubben tillbaka 1999. De kom sjua under 99/00 och även säsongen 01/02 men åkte ur säsongen efter.

Men, Mick McCarthy tog klubben tillbaka under 2005 för tredje gången på 10 år. Men som Hendry säger “trots stora investeringar hände det aldrig på planen”. Hendry skyller på “felaktiga rekryteringar av spelare – köpa spelare som helt enkelt inte kunder spela på den höga nivån” han fortsätter och exemplifierar Lewis Grabban “som blev utlånad, men sen gjorde mål mot just Sunderland”.

“Tränaren har inte alltid något att säga till om kring olika värvningar och det skapar problem”. Trots uppflyttningen 2005, åkte Sunderland ur säsongen efter och var ännu en gång utanför högstaligan.

Upflyttning… och nedflyttning igen

Efter nedflyttningen, togs klubben över av Drumaville Consortium och rekryterade Roy Keane som tränare. Under hans styre, hade Sunderland 17 raka matcher utan förlust och tog sig ännu en gång tillbaka till Premier League. Säsongen efter var väldigt ojämn men Sunderland lyckades sluta 10:a i Premier League. Sunderland lyckades hålla sig kvar, trots en del svaga säsonger, till 2015. Det var under 2016 som det riktiga raset kom, Sunderland stod för sin sämsta start någonsin i Premier League och tog endast två poäng på de inledande 10 omgångarna och åkte ur Premier League. Säsongen efter åkte Sunderland igen och spelar nu i tredjedivisionen.

Det är helt klart en tuff tid för Sunderland och deras fans som alltid varit fulla av passion. Alla vill se Sunderland ta sig tillbaka, men det kommer krävas stora förändringar innan Sunderland är redo för att ta sig tillbaka till engelsk toppfotboll.

Andra lag

Nottingham Forest

Nottingham var länge en storklubb inom engelsk fotboll, men ligger just nu 9:a i Championship.

Leeds United

Leeds United har också varit ett topplag i Premier League och de ser ut som att de är på väg tillbaka. Leeds leder just nu Championship.

Queens Park Rangers

QPR är ett annat lag som har blivit nedflyttat till Championship. De ligger just nu 11:a i Championship.

Wimbledon

Wimbledon är inte längre det Wimbledon som vi kände till. De löstes upp och blev MK Dons, de är nu ända nere i League 2 och klubben mår riktigt dåligt.

Sheffield Wednesday

Sheffield Wednesday ligger just nu på 16:e plats i Championship. Trots att de inte är på högstanivån så är de stabila och ser ut att stanna i Championship några år framöver.

Coventry City

Coventry har haft några tröga år och spelar i League One. De har inte varit ett Premier League-lag på väldigt lång tid och det är väldigt otroligt att de kommer vara tillbaka inom snar framtid.

Aston Villa

Aston Villa är ett lag som har en rik historia i Premier League, men spelar just nu i Championship. De ligger i mitten av tabellen på 12:e plats och många skulle vilja ha tillbaka dem i Premier League.

Norwich City

Ett annat lag i Championship – men ett lag som som går riktigt bra och mycket väl kan ta sig tillbaka till Premier League väldigt snart. Norwich ligger på 3:e plats i Championship.

Ipswich Town

Ipswich spelar just nu i Championship men kan åka ur till League One denna säsongen. Ipswich ligger sist i Championship och är inne i en tuff tid.

Colins speltips!

Manchester United-Brighton: Båda lagen gör mål @2.14

Newcastle-Cardiff: Oavgjort @3.35

Southampton-Everton: Southampton vinner @2.75

Watford-Burnley: Watford vinner @1.65

Arsenal-Chelsea: Oavgjort @3.60

Huddersfield-Manchester City: City -2.0 Asian Handicap @1.73

Liverpool-Crystal Palace: Liverpool vinner @1.21