Go hard or go home med Colin Hendry: Vad är en bra lagkapten? |

 Nyheter

Go hard or go home med Colin Hendry: Vad är en bra lagkapten?

Så vad är en kapten och vad är en bra kapten? Om du inte är en fotbollsspelare utan enbart en supporter, kan det vara oklart vad lagkaptenens roll är i laget. För den vanliga fotbollskonsumenten, verkar kaptenen bara vara den som har spelat längst i klubben och har kaptensbindeln. För den stora supportern är det mycket mer än så, det är spelaren som har det största ansvaret på plan, den spelaren som lyfter laget när det går tungt och spelaren som får truppen att arbeta effektivt tillsammans.

Men, för lagkamraterna betyder kaptenen mycket mycket mer. Så, vad är har kaptenen för roll och vilka ansvarsområden har han, och allra viktigast, vad gör en kapten till en bra kapten? Vi frågade Colin Hendry vad han anser i frågan och vilka han ser som de bästa lagkaptenerna genom tiderna.

Lagkaptenens roll

Lagkaptenen har flera roller i truppen, så vad är hans största skyldigheter?

Vara en representant för laget

Först och främst ska kaptenen vara en representant för laget när det kommer till beslut om en match. Exempelvis före matchen, är kaptenen ansvarig för att representera laget för domarna och motståndarna. Han är också ansvarig för slantsinglingen innan matchen. Kaptenen är också ansvarig för att föra diskussionen med domaren om det uppstår domslut som inte är rätt dömda.

Medlingen mellan tränaren och spelarna

En bra kapten är den spelaren som agerar medlare mellan tränaren och spelarna. Som Hendry säger, “tränaren har ofta möte med lagkaptenen inför träningarna. Ibland händer det att vissa spelare inte trivs med tränaren, en spelartrupp kan bestå av runt 30 spelare och endast 11 kommer starta – det händer ofta att det blir konflikter. Kaptenen ska kunna mäta humöret i truppen och rapportera till tränaren. En bra kapten ska alltid respektera tränaren och tränarstaben. Jag hade ofta möten med Kenny Dalglish på fredagar inför helgens match, för att tala om hur truppen mår och för att säkerställa att allt går bra. Kaptenen ska agera som en brygga mellan spelartruppen och tränaren”.

Om ett lag har flera tuffa matcher, så måste kaptenen berätta för tränaren om truppen tycker att träningsschemat är för tufft. Tränaren måste också lyssna på lagkaptenen så att truppen mår bra. Tränaren kan hjälpa till att omorganisera träningsschemat så att man inte sliter för mycket på spelarna.

Detta är extra viktigt vad gäller landslagstränare. Då de inte träffar spelarna varje vecka och inte alltid har full koll på hur mycket man kan slita på enskilda spelare. Men, nuförtiden är det givetvis stor skillnad då man nästan i alla fall har fystränare som har full koll på varje enskild spelares fysik – allt är mycket mer vetenskapligt nuförtiden”. Så om det uppstår problem mellan truppen och tränaren, är det lagkaptenen som sköter medlingen.

Vara en ledare i truppen

Enkelt uttryckt, så är en bra kapten också en bra ledare. Som Hendry säger, “en bra lagkapten måste vara en förebild både på och utanför planen. Han ska kunna kontrollera spelet i matcherna. Kaptenen ska kunna hålla spelarna sammanslutna på planen när det uppstår incidenter. Han ska också kunna sänka eller höja tempot i matcherna och kunna kontrollera och organisera spelarna. Kaptenen ska verkligen sticka ut och synas på planen”.

Han ska också vara en bra förebild vid sidan av planen och någon man ska kunna se upp till. Han ska inte vara ute och stöka, och skapa negativa rubriker. Lagkaptenen ska vara någon spelarna och supportrarna ser upp till. Man representerar klubben och måste bete sig utifrån det. Lagkaptenen är också ansvarig för de yngre spelarna i truppen så att de kan utvecklas och bli bättre.

Valet av lagkapten

Givetvis kan man inte bara ge kaptensbindeln till vem som helst. Så, vad är det man måste ha i åtanke när man utser lagkapten? Först och främst kan det inte vara spelaren som gör flest mål eller den som skjuter hårdast. Lagkaptenen måste vara högt respekterad av de andra spelarna i truppen samt stå för hårt arbete och rättvist spel. Om lagkaptenen inte passar in i profilen, kan det resultera i negativa rekationer inifrån och utifrån truppen.

En annan sak att ha i åtanke, menar Hendry, är var spelaren spelar. “En stor del av de bästa lagkaptenerna har varit centrala försvarare eller mittfältare – spelare som alltid är i mitten av händelserna och som alltid är delaktig i spelet. Därav kan de influera spelet mer.

Enligt mig funkar det inte lika bra om lagkaptenen är målvakt då de inte har möjlighet att vara lika delaktiga i spelet som exempelvis en central mittfältare. Det är också svårt för en anfallare att vara lagkapten… dock inte omöjligt då vi haft flera bra lagkaptener som varit anfallare – såsom Francesco Totti.

Jag anser att en bra kapten ska vara en god kommunikatör, en bra organisatör och en vinnarskalle. Detta är de tre viktigaste faktorerna vid valet av kapten”.

Vilka är och har varit de bästa lagkaptenerna?

Såklart är det svårt att vara objektiv i frågan då lagtillhörighet och din syn på fotbollshistorien spelar in. Men när vi frågar Hendry vilka han anser är de bästa lagkaptenerna och varför, var han väldigt beslutsam i hans val.

Gary McAllister

För er som inte vet vem McAllister är så är han en skottsk fotbollstränare, en före detta spelare och just nu assisterande tränare i Glasgow Rangers. McAllister var främst en mittfältare och har en 19 år lång spelarkarriär bakom sig. Han inledde karriären med Motherwell i Skottland och spelade sedan för Leicester City, Leeds United, Coventry City och Liverpool, samt representerade Skottlands landslag.

Under sin karriär var han lagkapten i Leeds och ledde även Skottland i EM 1996. Hendry säger så här om McAllister: “Han var en av de absolut bästa spelarna jag någonsin spelat med – och hans färdigheter kunde jämföras med alla, till och med Alan Shearer. Gary var alltid vältränad och var huvudet längre än de flesta på flera områden.

Det som gör honom till en fantastisk kapten är inte enbart hans organisatoriska och kommunikativa färdigheter, han var även en stor vinnarskalle. Med Liverpool vann han FA Cupen, Ligacupen, FA Charity Shield, UEFA Cupen och Europeiska supercupen. Hans attityd och dynamik medförde vinnarskallen och som kapten var förde han vidare sin attityd till de andra spelarna i truppen”.

Tony Adams

Troligtvis finns det nog ingen fotbollssupporter som aldrig hört talas om Tony Adams – som en fantastisk spelare, och i Hendrys ögon, en fantastisk kapten. Under hans karriär spelade han för Arsenal och det engelska landslaget – och var lagkapten för båda.

I flera Arsenalsupportras ögon ses han som en av de bästa spelarna som någonsin spelat för Arsenal – och i Hendrys ögon en av de bästa lagkaptenerna någonsin. Hendry anser att han var exakt vad en bra kapten ska vara – organisatör i laget, utmärkt kommunikatör – och såklart ännu en stor vinnarskalle. Med Arsenal vann han Premier League två gånger, FA Cupen tre gånger, Ligacupen, Football League Centenary Trophy, Cupvinnarcupen och FA Charity Shield.

Hendry säger så här om sin erfarnhet av Adams: “Han var lagkapten för England mot Skottland år 2000, då England besegrade Skottland med 2-1. Men det var en väldigt jämn match och David Seaman gjorde en rad räddningar. Matchen var tuff för båda lagen och det var flera farliga målchanser åt båda hållen. Jag minns efter matchen när England precis vunnit, Adams kom fram till mig och var ödmjuk nog att erkänna att det lika gärna skulle kunna blivit oavgjort och att Skottland förtjänade en poäng från matchen. För mig, ska en bra kapten vara ödmjuk och Adams visade verkligen det.”

John Terry

Hendry spelade aldrig tillsammans med Terry, men han uppskattar verkligen hans roll som lagkapten för Chelsea och England. Mittbacken medförde stor passion och stolthet till sina lagkamrater i Chelsea, och ses nu av Hendry och många andra, som en av de bästa lagkaptenerna genom tiderna.

Terrys förmåga att kommunicera med sitt lag är oklanderlig. Den stereotypiska bilden av Terry på plan är när han står och skriker och pekar på medspelarna – organiserar sitt lag hela tiden – och det fick han verkligen avbetalning för. Som lagkapten för Chelsea ledde han laget till otaliga triumfer – han vann Premier League fem gånger, FA Cupen fem gånger, Ligacupen tre gånger, FA Community Shield, UEFA Champions League och UEFA Europa League. Det är rättvist att säga att han vunnit nästan allt som går att vinna.

Olyckligtvis, har det varit en del kontrovesiella händelser utanför plan kring Terry, men han lät aldrig dem påverka honom på planen och ledde alltid sitt lag mot seger.

Graeme Souness

Souness är en annan framgångsrik lagkapten, som enligt Hendry, är en av de bästa lagkaptenerna genom tiderna. “Souness var en exceptionell förebild” säger Hendry. Under mittfältarens karriär, som varade mellan 1970 och 1991, spelade han för lag som Middlesborough, Liverpool, Sampdoria och Glasgow Rangers – samt det skottska landslaget. Under sin karriär, var han lagkapten för Liverpool, Skottland och var den första spelande tränaren någonsin för Glasgow Rangers.

En av de största anledningarna till Hendrys hyllningar, är att förutom att han var en bra förebild, även visade vad en riktig vinnarskalle är. Med Liverpool vann han fem ligatitlar, tre europacuper och fyra ligacuper.

Carles Puyol

Den sista som Hendry listar bland sina bästa kaptener genom tiderna är Carles Puyol. Den spanska försvararen är av många ansedd som en av de bästa försvararna i sin generation. Han var lagkapten i sitt klubblag, FC Barcelona, och var respekterad av såväl motståndarna som sina egna. Puyol spelade nästan 600 tävlingsmatcher för sin klubb och spelade över 100 landskamper för Spanien – och var en bidragande faktor i det spanska landslag som vann EM 2008 och VM 2010.

Han har av många beskrivits som den starkaste, den spelare som med bäst reaktioner och den med mest explosiv styrka. Han beskrevs av många som en vägg i försvaret. Men, det var mycket mer som fick honom att bli älskad av så många. Han beskrevs som en otroligt mogen spelare med fantastisk positionering och som för alla kaptener – bar han matchtröjan med stolthet.

Hans arbetsmoral var så stor att han ibland fortsatte träna ensam efter att träningen var slut. Han var också extremt ödmjuk och sa bland annat: “Jag har inte Ronaldos teknik, Overmars snabbhet eller Kluiverts styrke men jag arbetar hårdare än någon annan. Detta beskrevs även av hans lagkamrat Pique som har sagt: Även om vi ledde med 3-0 och det endast var några enstaka minuter kvar, så skrek Puyol på oss att vi skulle höja koncentrationen”. Han sänkte aldrig huvudet och trodde alltid att laget kunde vinna, trots att man låg under med 4-0.

Hendry har också plockat upp Puyols höga nivå under matcherna, vilket perfekt beskrevs när en tändare kastades in på plan mot Pique i en match mellan Barcelona och Real Madrid. När Pique försökte klaga till domaren, tog Puyol honom åt sidan och sa åt honom att bara fortsätta med matchen istället. Vilket gjorde att domaren slapp ta tag i situationen.

Vad är en riktigt bra kapten?

Hendry pekar på de tre viktigaste punkterna som gör en kapten till en bra kapten – Organisation, kommunikation och vinnarskalle. Varenda en av de fem kaptener som Hendry listar har visat prov på samtliga punkter. De har även stor ödmjukhet och kan hålla huvudet högt i alla situationer. Färdigheten att kunna lösa problem utanför planen kontrollerat.

Omvänt så ska en kapten inte vara en bråkstake. Han ska inte vara en spelare som tar dåliga och stressiga beslut, tar röda kort eller använder sin position till att förtrycka andra spelare. Kaptenen ska kunna hjälpa till med lösande av problem, inte skapa dem.

Colins speltips

Crystal Palace-Tottenham: Palace vinner och båda lagen gör mål @5.50

Millwall-Everton: Millwall vinner @2.40

Barnet-Brentford: Barnet vinner @6.50

Accrington-Derby: Accrington vinner @4.25

Arsenal-Manchester United: United vinner @2.70

Portsmouth-QPR: Portsmouth vinner @2.40