Go hard or go home med Colin Hendry - De bästa försvararna i den engelska ligan |

 Nyheter

Go hard or go home med Colin Hendry – De bästa försvararna i den engelska ligan

Många gånger när man talar om framgångar inom fotboll, är det oftast anfallaren som gör mest mål som får mest ära. Men, bakom många lags framgångar finns ofta en riktigt bra backlinje som håller uppe laget. Det spelar ingen roll om en anfallare gör 2-3 mål, ifall försvaret släpper in fler. Vi fokuserar ofta på anfallarna när vi talar om framgångar inom fotboll, men som Colin Hendry vet mycket väl, behövs det även ett bra försvar i ett framgångsrikt lag. Alla lag måste kunna ha tillit till sin försvarslinje. Colin Hendry kommer gå igenom hans lista över de bästa försvararna i den engelska ligan sedan 80-talet.

De bästa försvararna

Under 80-talet, fanns det flera försvarare som stod ut från resten – oftast spelade de inte för de bästa lagen heller. Därför, har Colin Hendry tagit fram de bästa försvararna från hans tid.

Paul McGrath

Den första spelaren Hendry nämner är Paul McGrath. McGrath spelade mest som mittback men användes även som defensiv mittfältare och anses av många vara en av de bästa irländska spelarna genom tiderna. Han spelade för både Aston Villa och Manchester United – och det är i United som Hendry anser att han var som bäst.

McGrath kom till United år 1982, när laget tränades av Roy Atkinson. Han var bänkad i början men tog sedan över den ena mittbackspositionen från Gordon McQueen och bildade mittbackspar med Kevin Moran. Det tog inte lång tid innan hans anseende i fotbollsengland växte. McGrath utsågs till matchens lirare i FA Cup-finalen mot Everton år 1985 och stod ut som en av de bästa spelarna i Manchester United. Hendry säger, “Under denna tiden var Man United ganska mediokra, men McGrath stod ut.”

Trots att United hade några riktigt bra matcher, med hjälp av en ordinarie McGrath, lyckades de endast komma fyra i ligan säsongen 1985/86 på grund av stora skadeproblem. Atkinson fick sparken efter säsongen och Sir Alex Ferguson kom in. Under Ferguson var inte McGraths plats i laget hotad och han fortsatte att vara ordinarie tills det att han flyttade till Aston Villa år 1989. I Villa spelade han åtta säsonger och var ordinarie i samtliga. Totalt spelade McGrath 592 matcher under sin karriär och gjorde 30 mål. McGrath skrev också in sig bland de bästa försvararna i den engelska ligan genom tiderna.

Under sin karriär vann McGrath flera titlar, inte bara med sina lag utan även individuellt. Han vann FA Cupen en gång med United och Ligacupen två gånger med Aston Villa. Individuellt vann han väldigt mycket så som PFAI årets spelare, FAI årets spelare, PFA årets spelare och Football League 100 legender.

Alan Hansen

Nästa försvarare som Hendry berättar om är Alan Hansen som spelade för Liverpool och det skottska landslaget. Hansen inledde sin karriär i Patrick Thistle men det var för 80-talets största klubb som han gjorde störst avtryck. Hendry säger, “Hansen spelade endast 26 matcher för Skottland och det är nästan otroligt när man tänker på hur bra han faktiskt var. Han var verkligen försvararnas Rolls Royce. Jag utgår ifrån att det berodde på samarbetet mellan mittbackarna Miller och McLeish.”

Hansen var med i det Liverpool som vann Europacupen år 1978 och det var även året som han blev ordinarie. Samma år slutade Liverpool tvåa i ligan bakom Nottingham Forest.

Säsongen efter var Hansen ordinarie och hjälpte Liverpool till ännu en ligatitel. Under säsongen med Hansen som försvarare släppte laget endast in fyra mål på hemmaplan vilket är fantastiska siffror. När lagkaptenen Emelyn Hughes lämnade, var Hansen förstavalet som ersättare i det centrala försvaret. Klubbens dominering fortsatte och de vann ligan även året därpå. Med Hansen i laget var Liverpool laget att slå under den tiden. År 1984 vann Liverpool Europacupfinalen mot Roma med Hansen och Mark Lawrenson i försvarslinjen.

Allt som allt, med Liverpool, vann han ett stort antal titlar. Hansen vann den engelska ligan åtta gånger, FA Cupen två gånger, Ligacupen fyra gånger, Super cupen en gång, FA Charity Shield fem gånger och Europacupen tre gånger. Individuellt har han blivit invald i Englands Hall of Fame, Skottlands Hall of Fame och är med i Football League 100 legender.

Phil Neal

Hendry nämner också Phil Neal som spelade tillsammans med Hansen i Liverpool. Ytterbacken debuterade för Liverpool år 1974 och spelade för Liverpool till år 1985. För Liverpool spelade Neal hela 650 matcher och noterades för 59 mål.

Neal var en del av det Liverpool som van en rad titlar. Han vann den engelska ligan åtta gånger, Ligacupen fyra gånger, FA Charity Shield fem gånger, Europacupen fyra gånger, UEFA Cupen en gång och UEFA Supercupen en gång.

Kenny Burns

En annan spelare från den eran som Hendry nämner är den skottska försvararen Kenny Burns. Toppen av Burns karriär, när han vann mest titlar, var när han representerade Nottingham Forest från 1977 till 1981. Under sin tid i Nottingham vann han FWA årets spelare och Nottingham Forests bästa spelare år 1977. Under en väldigt framgångsrik förstasäsong med Burns vann Nottingham Ligacupen efter att ha besegrat Liverpool i finalen med 1-0.

Burns hade stort inflytande i klubbens framgångar i Europacupen under de tre efterföljaande säsongerna. Burns samarbete med Larry Lloyd medverkade till att Nottingham vann Europacupen två år i rad, år 1979 och 1980. Burns var känd för hans vilda och aggressiva spelstil, men hade också en stor fotbollsjärna och kunde båda göra mål och försvara.

Burns gjorde 137 framträdanden för Nottingham Forest och noterades för 13 mål. Under hans sejour i Nottingham vann han den engelska ligan en gång, Ligacupen två gånger, FA Charity Shield en gång, Europacupen två gånger och UEFA Supercupen en gång. Han vann även priset för årets spelare i Nottingham två gånger och utsågs till FWA årets spelare en gång.

Steve Bruce

Ännu en som spelat för Manchester United nämns av Hendry, Steve Bruce. En mittback som spelade för klubben mellan 1987 och 1996. Efter att Bruce kommer till United lyckades de sluta topp-2 i ligan för första gången sedan 1980. Men det var Bruce samarbete med Gary Pallister som verkligen hade inflytande på Uniteds framgångar. Ett samarbete som Hendry beskriver som, “ett av de bästa i klubbens historia. Detta var början på tiden då United tog sig tillbaka till fotbollens finrum.” Duon var en stor bidragande faktor i laget som vann FA Cupen 1990. Bruce var känd för ha en “överentusiastisk” spelstil men även för hans imponerande målstatistik trots att han var en försvarare.

Efter Heyselkatastrofen blev United Englands första lag som spelade Cupvinnarcupen, där de tog sig till final. I finalen besegrades Barcelona med 2-1. Under säsongen noterades Bruce för hela 13 mål.

Med Manchester United vann han Premier League tre gånger, FA Cupen tre gånger, Ligacupen en gång, FA Charity Shield tre gånger, Cupvinnarcupen en gång och UEFA Supercupen en gång.

Gary Pallister

Hand i hand med Steve Bruce går givetvis Gary Pallister. Det var hans dominanta samarbete med Steve Bruce som gjorde United till ett riktigt bra lag under den tiden. Pallister representerade United från 1989 till 1998. När United värvade Pallister var det den då dyraste försvararen någonsin och Pallister visade verkligen att han skulle komma att vara värdefull.

Pallister har stått för den sällsynta prestationen att spela för det engelska landslaget innan han spelade i Englands högstadivision. Han var såväl som Bruce bra på att göra mål och gjorde ett historiskt mål i den sista hemmamatchen säsongen 1992/93 mot Blackburn. Pallister spelade tillsammans med Bruce i nästan varje match tills det att han lämnade klubben år 1995.

Pallister spelade hela 317 matcher för Manchester United och vann flera titlar. Han vann Premier League fyra gånger, FA Cupen tre gånger, Ligacupen en gång, FA Charity Shield fem gånger, UEFA Supercupen en gång och Cupvinnarcupen en gång. Individuellt vann han Sir Matt Busby årets spelare och PFA årets spelare.

Stuart Pearce

Stuart Pearche är en försvarare som har gått till historien som en “psycho player”. Han spelade för en rad toppklubbar såsom Nottingham Forest. Hendry säger “tillsammans med Julian Dicks, var han en “psykopatisk” typ av spelare. När han spelade för Nottingham Forest beskrevs han som den bästa ytterbacken i hans generation.”

Pearce kom till Nottingham Forest år 1985 och spelade sedan är under de nästkommande 12 åren. Precis som så många andra riktigt bra försvarare var han lagkapten. Under sin sejour hos Nottingham vann Pearce två ligacuptitlar. Trots att Nottingham åkte ur ligan säsongen 1992/93 stannade Pearce i klubben och hjälpte de till uppflyttning säsongen efter. Nottingham slutade sedan trea i Premier League och tog sig till final i UEFA Cupen.

Pearce var också känd för sin roll i Englands landslag som han representerade i 78 matcher. Pearce gjorde också fem mål för landslaget. Försvararen hade en stenhård profil både på och utanför planen och hade en väldigt aggressiv spelstil.

Med Nottingham Forest vann han Ligacupen två gånger, Full Members Cup två gånger och vann individuellt säsongens spelare i Nottingham Forest tre gånger samt månadens spelare i Premier League.

Tony Adams

Vi går vidare och Hendry tar oss till Arsenal och en annan fantastisk försvarare, Tony Adams. Adams spelade för Arsenal under hela sin 22 år långa karriär och är en stor del av Arsenals historia.

Hendry beskriver hur “Arsenals framgångar formades genom Tony Adams. Han var organisatören och framstod som ett exempel.” Han kom till Arsenal redan som ungdom år 1980 men blev ordinarie i laget under säsongen 1986/87, då han också vann sin första titel med klubben. Tillsammans med Lee Dixon, Nigel Winterburn och Steve Bould bildade han en välkänd backlinje. Hendry säger så här om försvaret, “denna backfyran kunde hålla emot när sju-åtta anfallare kom tills det att mittfältarna kom till undsättning. I 19 fall av 20 kunde backfyran stå emot motståndarna även om de var undertaliga.”

Arsenallaget som Adams spelade i mötte flera riktig bra lag såsom Manchester United. Hendry säger, “de spelade mot ett ungt och entusiastiskt Man U med spelare som Beckham, Scholes och Nevillebröderna. De var kanske inte så spännande, men de var extremt ihärdiga.” Under hans 22 år i klubben gjorde han 669 framträdanden och 48 mål. Han var också en del i Englands landslag och spelade 66 landskamper, där han även noterades för fem mål.

Med Arsenal, vann Adams första divisionen två gånger, Premier League två gånger, FA Cupen tre gånger, Ligacupen två gånger, Football League Centenary Trophy en gång, Cupvinnarcupen en gång och FA Charity Shield två gånger. Han vann även flera individuella priser såsom PFA årets unga spelare.

Vidic och Ferdinand

När vi kollar på 2000-talet kan vi enligt Hendry inte ignorera samarbetet mellan Vidic och Ferdinand i Manchester United. Vidic, den serbiska försvararen, spelade för United från 2005 till 2014. Helt på egen hand var han en fantastisk spelare, men hans samarbete med Ferdinand, som kom till klubben 2002, är det centrala försvaret som kommer bil ihågkommet som ett av de bästa någonsin.

Samarbetet varade från 2005 till 2014 och under den tiden var de en del av ett fantastisk United som nästan var oslagbara. Under denna perioden vann duon tillsammans med United, Premier League fem gånger, Ligacupen tre gånger, FA Community Shield fem gånger, Champions League en gång och VM för klubblag en gång.

John Terry och Ashley Cole

Hendry tar också fram Chelsea-duon John Terry och Ashley Cole. Hendry beskriver Cole som “den bästa vänsterbacken under de senaste 30 åren efter Stuart Pearce.

Terry kom till Chelsea år 1998 och spenderade majoriteten av sin karriär i Londonklubben, fram till 2017. Det kan argumenteras för att han är klubbens bästa försvarare genom tiderna och utan tvekan deras bästa och mest framgångsrika lagkapten. Terry var en stark och fysisk försvarare som var känd för aggressiva tacklingar, sitt ledarskap och hans spelförståelse. Han anses av många vara en av de bästa mittbackarna i hans generation. Terry utsågs till årets försvarare av UEFA åren 2005, 2008 och 2009. Han gjorde 717 matcher i Chelseatröjan och 78 landskamper för England. Med Chelsea vann han över 25 titlar och flera individuella priser.

Ashley Cole kom till Chelsea från stadsrivalen Arsenal år 2006 och hade stort inflytande under de kommande åtta säsongerna. Han anses av många vara en av de bästa vänsterbackarna genom tiderna. Cole spelade 338 matcher för Chelsea och vann nio titlar under hans tid i Chelsea. Han vann Premier League, FA Cupen, Champions League och Europa League med Chelsea och spelade även över 100 matcher för Englands landslag. Han vann även priset som årets spelare i England en gång.

Andra bra försvarare

Jaap Stam – Före detta Manchester United spelare och holländsk landslagsspelare.

Vincent Kompany – Belgisk mittback som spelar för Manchester City, som enligt Hendry “kommer ha en fantastisk karriär”.

Virgil Van Dijk – Holländsk mittback som spelar för Liverpool, som enligt Hendry “har potential att bli den bästa i världen”.

Colins speltips

Fulham-Manchester United: United vinner @1.64

Crystal Palace-West Ham: Oavgjort @3.50

Huddersfield-Arsenal: Arsenal vinner @1.63

Liverpool-Bournemoth: Liverpool vinner @1.22

Southampton-Cardiff: Southampton vinner @1.77

Watford-Everton: Watford vinner @2.30

Brighton-Burnley: Oavgjort @3.30

Tottenham-Leicester: Tottenham vinner @1.72

Manchester City-Chelsea: City vinner @1.52

Wolves-Newcastle: Oavgjort @3.75