UEFA Nations League | Grupper - Genomgång av nya upplägget

 Nyheter

Genomgång av nya UEFA Nations League

UEFA Nations League inleddes under torsdag kväll den 6/9 och vi på BettingGuide.se tycker du ska ha koll på läget, vi går igenom alla förutsättningar inför turneringen.

Tidigare har Sverige spelat träningslandskamper mot de europeiska landslagen. Dessa kommer försvinna i höst för att ersättas med nya UEFA Nations League. Tack vare denna förändring fördröjs kvalet till EM 2020 som inte börjar för än i mars 2019.

UEFA Nations League kommer i fortsättningen spelar varannan höst och turneringens slutspel hamnar under nästkommande vår/sommar. Totalt kommer 55 landslag mötas i gruppspelen och delas in i fyra divisioner. Baserat på hur lagen är rankade kommer de delas in från A till D och varje division består av fyra grupper. Den högsta divisionen (A-divisionen) kommer givetvis innehålla de lag som är högst rankade, och de lagen vinner gruppspelet kommer i juni 2019 göra upp i slutspel. Slutspelet består av semifinaler, bronsmatch och slutligen finalen. Sverige spelar i Division B och möter Ryssland och Turkiet.

Matcherna finns givetvis tillgängliga hos de bästa bettingsidor som erbjuder livestreaming, exempelvis 888sport, Unibet och Betsson.

Viktiga datum under UEFA Nations League

Matchdag 1: 6–8 september 2018

Matchdag 2: 9–11 september 2018

Matchdag 3: 11–13 oktober 2018

Matchdag 4: 14–16 oktober 2018

Matchdag 5: 15–17 november 2018

Matchdag 6: 18–20 november 2018

Lottningen till slutspelet i Division A blir i december 2018

Finaler av Division A går av stapeln 5–9 juni 2019

Hur delas lagen in i UEFA Nations League

Division A och B innehåller tolv lag, som i sin tur delas in i grupper om tre. Division C innehåller femton lag och Division D sexton. I både Division C och D kommer grupperna innehålla fyra lag (förutom en grupp).

Vinnarna från Division A går vidare till slutspelet i juni, och treorna ur gruppen åker ner till Division B. De som vinner grupperna i Division B klättrar upp till Division A och treorna ur Division B åker ner till Division C.

Alla landslag möter sina gruppmotståndare två gånger. Vårt svenska landslag kommer alltså spela fyra matcher under gruppspelen 2018.

Med tanke på UEFA Nations League kommer endast 20 av de 24 platserna till EM 2020 delas ut genom det tidigare EM-kvalet. De fyra bästa lagen ur UEFA Nations League kommer automatiskt få en plats i EM 2020. Efter att höstens gruppspelsmatcher är klara kommer landslagen i UEFA Nations League delas in i tio olika grupper för att kvala till EM. Det blir fem grupper med fem lag och fem grupper med sex lag. Både ettorna och tvåorna kommer automatiskt få en plats i EM 2020. Kvalet till EM avgörs under matcher som spelas i mars, juni, september, oktober och november.

Efter att kvalet till EM är avgjort kommer fyra av de bästa lagen i varje Division av UEFA Nations League (lagen som inte kvalat in till EM) ställas i en playoff som spelas i mars 2020. Laget som vinner både semifinal och final av playoff-rundan kommer få en plats i EM 2020. Laget som gjort bäst ifrån sig i varje division kommer möta det fjärde bästa landslaget i samma division i semifinal.

Skulle Sverige vinna UEFA Nations League gruppen missa platsen i EM genom det vanliga kvalet kommer de få en chans till att ta sig till EM 2020.

Grupperna i UEFA Nations League

Division A

Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3 Grupp 4
Tyskland Belgien Portugal Spanien
Frankrike Schweiz Italien England
Holland Island Polen Kroatien

Division B

Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3 Grupp 4
Slovakien Ryssland Österrike Wales
Ukraina Sverige Bosnien och Hercegovina Irland
Tjeckien Turkiet Nordirland Danmark

Division C

Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3 Grupp 4
Skottland Ungern Slovenien Rumänien
Albanien Grekland Norge Serbien
Israel Finland Bulgarien Montenegro
Estland Cypern Litauen

Division D

Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3 Grupp 4
Gorgien Vitryssland Azerbaijan Makedoenien
Lettland Luxemburg Färöarna Armenien
Kazakstan Moldavien Malta Liechtenstein
Andorra San Marino Kosovo Gibraltar

Speltips och rekar på matcherna i UEFA Nations League hittar du här!