Gästkrönika av Colin Hendry; Go Hard or Go home - De bästa derby genom historien |

 



Nyheter

Gästkrönika av Colin Hendry; Go Hard or Go home – De bästa derby genom historien

Hos fotbollsfans finns det ingenting som väcker passionen för sporten så mycket som ett riktigt fotbollsderby. Såklart är varje match viktig men ingenting slår den gamla rivaliteten som väcks till liv vid ett derby. En seger mot sin ärkerival känns bättre än en seger mot någon annan klubb. Som spelare för de bästa av Premier League-lag, en föredetta Ranger-spelare och Skottlands landslagsspelare, har Colin Hendry upplevt många spännande och nagelbitande derby. Han ger oss inblick i de bästa derbyn han varit med om och vad det är som gjort dem så spännande.

Boca Juniors vs River Plate

Så.. Vad först? Överaskande nog tror Hendry att den starkaste rivaliteten finns hela vägen över till Sydamerika. Han nämner matchen mellan Boca Juniors och River Plate. I den senaste artikeln tittade vi på kortutdelningar och kunde se att över 8 kort uttdelades i genomsnitt, rött inkluderat. Det blir hett på planen och även hett utanför. Faktum är att fansen är så uppeldade av känslor att de fyller en hel arena bara för att se träningsmatcher. Det är lite svårt att förklara för dem som inte upplevt det på plats.

Passionen hos fansen var så stor att andra halvlek fick skjutas upp flera gånger, både på grund av dåligt väder och att lagledaren blev attackerd. Det hela slutade med att matchen fick spelas på en annan kontinent, nämligen i Spanien. Det här tar verkligen fenomenet derby till en ny nivå när både ilska och passion skickar en match över ett helt hav. Derbymatcher blir helt enkelt inte större än så här.

Med det sagt går världsrekordet i antal åskådare i ett derby till Fla-Flu – Flamengo mot Fluminense in Rio de Janiero 1963. 194 000 personer närvarade vid matchen.

Lokala derby närmare oss

Såklart finns det topprivaler närmare hemma – i Europa och Storbritannien. Vilka ligger allra högst bland dem? Enligt Hendry finns det inget större derby än “Old Firm” som inkluderar lagen Rangers och Celtic.

Som en tidigare Rangers-spelare  och som spelat i Rangers mot Celtic i flera derbyn, beskriver Hendry hur djup rivaliteten går mellan de båda lagen. Trots avvecklingen av The Rangers Football Club PLC i slutet av säsongen 2011-2012 som skickade ut dem ur Skotska Premiership fram till säsongen 2016-2017, är konkurrensen oöverträffbar menar Hendry. Klubbarna ligger sida vid sida i toppen av SPL även om Celtic har en match mer att spela. Deras sista derby, den 29 december, vann Rangers men derbyt har en intressant historia.

Rangers och Celtic är obestridligen de mest framgångsrika lagen i Skotska Premierships historia. Rivaliteten är utmärkt för Skottland eftersom att det genererar stora intäkter till landet. Det här är ett annat derby vars historia dras med våld och vandalism. I själva verket har våldet mellan de två klubbarna orsakat ett antal dödsfall genom åren.. som åskådare sätter man sitt liv på spel.

Hendry kommer emellertid ihåg derbyn på ett mycket mer positivit sätt när han påminner sig om tiden han spelade för Rangers och de slog Celtic och vann tredubbelt på Park Head. Det här “Old Firm” derbyt väcker känslor till liv i det skotska folkets hjärtan och kommer alltid vara känt som det bästa derbyt i Storbritannien.

Manchester United vs Manchester City; det eviga derbyt

Ett annat enormt derby i Storbritannien står mellan Manchester United and Manchester City. Ett sådant derby har Hendry personlig erfarenhet av. Förr i tiden var Man U utan tvekan den största och mest framgångsrika klubben i Premier League, även om Man City utgjorde hårt motstånd. Dock är Manchester City klubben att slå nuförtiden…

Detta derby drar masspublik – nu mer än någonsin när båda lagen kan stoltsera med världens största fotbollsnamn. Det blir ännu tydligare nu när Man City har kommit ur skuggan från Man U. De är inte längre en underdog utan ett lag att räkna med.

Totalt har lagen mötts 165 gånger där Manchester United vunnit 69 gånger och Manchester City 46 gånger. Hendry minns en av matcherna han deltog i som Manchester City-spelare som var en av 50 matcher som slutade oavgjort. City-spelare kom igen efter att ha blivit slagna med 5-1 och Hendry var ny i laget. Det var Hendry som gjorde det tredje målet för City i ett ögonblick som Gazza själv skulle vara stolt över. Dock avslutades matchen oavgjort efter ytterligare två mål.

Just nu håller Man City kontrollen där de vann det senaste derbyt 3-1- Men den 16 mars går laget ut på planen igen, den här gången på Old Trafford. Kan Man U ta tillbaka vinsten? Vi får vänta och se.

Derbyt i Norra London

Det finns flera sevärda derbys i London som lockar uppmärksamhet. Arsenal och Tottenham Hotpurs beskrivs av många som en av de starkaste rivalerna i Premier League som alltid garanterar actionfyllda matcher.

Båda lagen visar mycket framåtandra och ger alltid sina fans det bästa och visar upp det bästa i hur fotboll ska spelas i Premier Legaue. Fakturm är att matchen med flest mål var mellan de båda lagen med 9 mål totalt – en 5-4 seger till Arsenal. En sak är säker, dessa derbyn kommer aldrig göra åskådare uttråkade. Arsenal har ofta varit precis över målsnöret i matcherna mot Tottenham, inklusive den senaste 4-2 segern. En match som fick Gooners att dansa i fontänerna trots att de var lägre i ligan än Spurs. Spurs är dock skickliga i att göra bra motstånd och segern kan gå verkligen gå hur som helst dessa dagar.

Lagen har mötts totalt 177 gånger där Arsenal varit överlägset med 76 vunna matcher jämfört med Tottenhams 54, 47 matcher slutade oavgjort. Nästa match är 2 mars, frågan är om Tottenham kan dra nytta av fördelen som hemmalag?

Merseysidederbyt

Merseysidederbyt inkluderar Premier Legue-topplaget Liverpool vilka nu möter de lokala rivalerna Everton. Det här derbyt har flest antal matcher i engelsk fotbollshistoria. Det är också det hårdaste och ett möte där konkurrens är högst påtaglig. Det speglas i antal röda kort som utdelats.

Det är inte bara strid och hetta som genomsyrar planen när dessa två lag möts. Här uppvisas också stor biljans. Båda lagen vill vara Liverpools bästa och det blir väldigt tydligt varje gång de spelar. Rafa Benitez kallade en gång Everton för “ett litet lag” vilket inte mottogs särksilt väl hos fansen. Historien visar dock att Liverpool FC har dominerat i antal segrar, detta till trots har högst antal mål i en match mellan de två lagen varit en 5-2 seger till Everton.

De två Liverpoollagen har totalt mötts 222 gånger. Liverpool har tagit hem segern 89 gånger, Everton 66 gånger och 67 matcher har slutat oavgjort. I den senaste matchen lyckades Liverpool kicka i en mål i sista minuten på grund av ett misstag från Pickford. Det är troligt att Liverpool kommer att vinna även nästa match. De glider runt bland stjärnorna alltjämt medan Everton kämpar. Överraskningar händer dock. Nästa match äger rum den 2 mars, vi får se vad som händer med statistiken då.

Så, vilka andra lokala derbyn ser Hendry vara av intresse?

 

Andra derby i UK där det finns stort rivalitet

  • West Brom v Wolves
  • Sunderland v Newcastle
  • West Ham United v Millwall
  • Blackburn v Derby
  • Dundee v Dundee Utd
  • Swansea v Cardiff

Internationella derby

England vs Skottland

Ett internationellt derby som är lika aggressivt på planen såväl som utanför är mellan England och Skottland. Historien de två länderna emellan gör att matcher mellan de två lagen inte kan vara något annat än hårda, med våldsamma incidenter. Som du kanske misstänker har England varit överlägsna i statistiken. Dock kanske inte i så många matcher du kanske tror. Av 114 matcher har England vunnit 48, förlotat 41 och 25 oavgjorda. Tittar man dock på matcherna tillbaka till 1970-talet blir bilden mer klarare. Skottland har endast vunnit 6 av 28 matcher, där 4 slutade oavgjort – resten av segrarna tillhör England.

Hendry själv spelade i en de mest minnesvärda av segrar för England, där de segrade över Skottland med 2 mål mot 0. Det var i den här matchen som Gazza gjorde en underbart mål när han kickade över bollen över Hendry och sköt förbi Andy Goram. Men som Hendry själv sa om målet “Det krävdes Englands bästa spelare för att göra det”.

För tillfället är inte Skottland i stånd att göra någon stor åverkan mot det engelska fotbollsförbundet, det kommer många nya talanger från söder om gränsen. Det finns inga schemalagda matcher mellan de två för närvarande. Nästa match dock, när den nu blir, kommer leda till mycket starka rivalitetskänslor hos skottarna som vill sätta England på plats.

Iberian Derbyt

Den kanske äldsta av alla fotbollsstrider är mellan ärkerivalerna Portugal och Spanien. Det började redan 1921 när Spanien slog Portugal med 3-1. I åratal totaldominerade Spanien detta derby och vann varje match fram till 1947, med två oavgjorda matcher. På den tiden fick Spanien några otroliga segrerar, bland annat den som slutade 9-0 år 1934.

Tittar man dock på den allomfattande statistisken ligger den fortfarande till Spaniens fördel, trots Portugals senaste uppgångar. Av 36 matcher har Spanien vunnit 16 och endast förlorat 6, där 14 slutat oavgjort. I själva verket är målskillnaden även den till Spaniens fördel med deras 75 mål jämfört med Portugals 44.

Just nu är ställningen mer jämlik, där de 2 senaste matcherna slutade oavgjort. Det är spännande att se vad som händer härnäst. Spanien kommer alltid att vara favoriter men Portugal är alltid kapabla att skaka om ställningarna.

Andra Toppderbyn

El Clasico: Real Madrid vs Barcelona

Derby della Madonnina: Inter Milan vs AC Milan

The North West Derby: Liverpool vs Man City

Derby d’Italia: Inter Milan vs Juventus

Der Klassiker: Bayern Munich vs Borussia Dortmund

El Derbi Madrileno: Real Madrid vs Atletico Madrid