Blir det en ny succé i Premier League för Claudio Ranieri? |

 Nyheter

Blir det en ny succé i Premier League för Claudio Ranieri?

Claudio Ranieri blev för en snart en månad sedan presenterad som ny tränare för Fulham i Premier League. Fulham haltar rejält i tabellen och ligger sist efter 15 spelade omgångar, kan Ranieri vända skutan och skapa en vinnarmentalitet på Craven Cottage?

Fulham fick nog efter sju raka förluster

När Fulham förlorade sin sjätte raka match i Premier League för en månad sedan insåg man att en förändring var enda utvägen. Slavisa Jokanovic som tränat huvudstadsklubben sedan 2015 och var en bidragande orsak till att Fulham tog steget upp i Premier League förra säsongen fick sparken. I mitten av November presenterade Fulham Claudio Ranieri som ny tränare. Fulham ligger just nu sist i Premier League med endast nio inspelade poäng på 15 matcher. Fulhams läge i Premier League ser värre ut än vad det egentligen är då man endast har tre poäng upp till Crystal Palace på 15:e plats. Claudio Ranieri fick utdelning direkt i sin första match som tränare för Fulham då bottenkonkurrenten Southampton besegrades med 3-2 på hemmaplan. Därefter har Fulham förlorat borta mot Chelsea samt spelat oavgjort hemma mot Leicester.

Fulham har hittills släppt in hela 36 mål i Premier League vilket resulterar i ett snitt på 2.4 mål per match. Om Fulham ska lyckas hålla sig kvar i Premier League måste man börja släppa in mycket mindre mål, ett snitt på 2.4 insläppta mål per match är otroligt högt. Ranieris lag är oftast kända för att ha en otroligt hög arbetskapacitet och en stabil defensiv. Ranieris defensiva tankesätt kan vara precis vad Fulham behöver för att spela sig till ett förnyat kontrakt i Premier League.

Säsongen då Ranieri blev historisk

Vi alla minns nog Premier League säsongen 2015/16 då Ranieris Leicester stod för en av fotbollshistoriens största skrällar. Leicester vann Premier League, en ligatitel som kommer bli ihågkommer för evigt. Säsongen 2014/15 var Leicester nära att åka ur Premier League men lyckades med nöd och näppe hänga kvar. Inför säsongen 15/16 presenterade Leicester Ranieri som ny tränare, något som möttes med stor kritik, var verkligen Ranieri rätt man för jobbet? Under våren 2015 fick Ranieri sparken som förbundskapten för Grekland efter endast fyra månader på tränarposten. Detta efter att Grekland misslyckats totalt i EM-kvalet och bland annat förlorat mot lag som Färöarna.

När Ranieri tog över Leicester ville han skapa ett hårt arbetande Leicester som utgick från det defensiva. Klassiska 4-4-2 implementerades i Leicester och Ranieri fick direkt resultaten på sin sida och laget inledde säsongen 15/16 med sex raka förlustfria matcher. När Leicester sedan förlorade mot Arsenal med hela 2-5 hemma på King Power Stadium var det många som trodde att Leicester skulle rasa i tabellen, men så blev det inte. På de nästkommande 10 matcherna, plockade Ranieris Leicester hela 26 av 30 möjliga poäng. Man fortsatte att rada upp imponerande resultat och besegrade bland annat både Manchester City och Tottenham på bortaplan. När Tottenham spelade 2-2 borta mot Chelsea i omgång 36 stod det klart att Leicester skulle stå som slutsegrare i Premier League.

Claudio Ranieri Leicester

Leicester släppte endast in 36 mål i Premier League under säsongen 15/16. Bara Tottenham och Manchester United släppte in färre mål. Ranieri skapade ett hårt arbetande lag som utgick från det defensiva, ett lag där varje spelare krigade till sista avblåsning i varje match. Offensivt hade Leicester poängkungarna Jamie Vardy och Riyadh Mahrez som tillsammans stod för hela 58 poäng i Premier League.

Leicester kvalificerade sig efter segern i Premier League för Champions League för första gången i klubbens historia. Leicester lottades i grupp G tillsammans med Porto, FC Köpenhamn och Club Brugge. Leicester vann gruppen efter flera imponerande resultat. I åttondelsfinalen lottades man mot Sevilla, ett på förhand tufft motstånd. Leicester förlorade borta med 2-1 i det första mötet men följde upp med en imponerande 2-0 seger hemma på King Powe Stadim och Ranieris Leicster var klara för kvartsfinal i Champions League. I kvartsfinal lottades man mot Atletico Madrid. Det spanska storlaget visade sig för tufft för Ranieris succélag och Leicester förlorade med 2-1 totalt.

Aleksandar Mitrovic – anfallaren som ska hålla Fulham kvar i Premier League

Aleksandar Mitrovic gick efter tre tunga år i Newcastle till Fulham. Mitrovic var utlånad till Fulham i våras och stod då för hela 12 mål på 20 matcher. Mitrovic med sin näsa för mål var en stor orsak till att Fulham lyckades ta steget upp till Premier League via play-off. Under transferfönstret i somras valde Fulham att göra övergången permanent och Mitrovic kritade på ett fem-års kontrakt med klubben. Mitrovic hittills under säsongen varit en av Fulhams bästa spelare och serben har stått för sju mål och två assist.

Ranieri har lovordat Mitrovic och svarade på en del kritiker som var skeptiska till hur Mitrovic skulle fungera under Ranieris ledarskap.

“Jag anser att Mitrovic är en av de bästa anfallarna i Europa just nu”, sa Ranieri och fortsatte.

“Han är endast 24 år, han är en fantastisk spelare och det är viktigt att ge honom mycket boll. Han kan båda fungera som en uppspelspunkt men även som en målskytt, när bollen kommer in i boxen blir det antingen mål eller en målchans. Det är väldigt viktigt att ge Mitrovic många målchanser.”

Mitrovic har sedan Ranieri tog över Fulham stått för två mål och en assist på tre matcher.

Aleksandar Mitrovic Fulham

Lyckas Ranieri hålla Fulham kvar i Premier League?

Fulham har en bra trupp som individuellt sett ska kunna hålla sig kvar i Premier League. Ranieri är en bra tränare och har stora möjligheter till att vända trenden hos Fulham. Ranieri tog Fulham till sin första seger på nio matcher i Premier League i sin första match som tränare mot Southampton. Ranieri har även fått igång Mitrovic som hade en rejäl måltorka innan Ranieri kom till klubben. Mycket talar för att Fulham kommer bli ett lag som är tufft att bryta ned för motståndaren, ett lag som är tufft att möta. Hos William Hill kan du spela på att Fulham klarar sig kvar i Premier League, något som känns väldigt möjligt.